Dubbel glas: de slimme keuze voor een duurzame en energiezuinige woning

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, is een type raam dat bestaat uit twee lagen glas met daartussen een luchtspouw. De luchtspouw tussen de twee lagen glas is gevuld met stikstofgas of droge lucht, waardoor het raam beter geïsoleerd is dan enkel glas. Dubbel glas wordt vaak gebruikt in woningen en gebouwen om warmteverlies te voorkomen en geluid te verminderen. Er zijn verschillende soorten dubbel glas beschikbaar, waaronder HR-glas en HR++-glas. HR-glas heeft een dunne, bijna onzichtbare coating aan de binnenkant van het buitenste glas en HR++-glas heeft een dikkere coating die nog betere isolerende eigenschappen biedt.

De voordelen van dubbel glas

Een van de belangrijkste voordelen van dubbel glas is dat het helpt om energie te besparen. In de winter houdt dubbel glas de warmte binnen, terwijl het in de zomer de warmte buiten houdt. Hierdoor hoeft de verwarming minder vaak aan te staan, wat resulteert in lagere energierekeningen. Daarnaast vermindert dubbel glas ook geluidsoverlast, wat betekent dat je minder last hebt van buitengeluiden. Dubbel glas heeft ook een hogere isolatiewaarde dan enkel glas, waardoor er minder warmte verloren gaat en de kamertemperatuur gelijkmatiger verdeeld wordt. Dit zorgt voor meer comfort in huis.

Lees ook:  Verschillende factoren om te overwegen bij het kiezen van huisdecoraties

Aanbevolen product: Fensteraufkleber

Hoe werkt dubbel glas?

Dubbel glas werkt door middel van isolatie. De luchtspouw tussen de twee lagen glas werkt als een isolerende laag die warmteverlies vermindert. De spouw tussen de twee glaslagen is afgesloten en gevuld met droge lucht of stikstofgas, waardoor het warmteverlies vermindert. De afstand tussen de glaslagen varieert van 6 mm tot 20 mm, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. Hoe groter de afstand tussen de glaslagen, hoe beter de isolatiewaarde. Het type gas dat in de spouw wordt gebruikt, kan ook de isolatiewaarde beïnvloeden. Stikstofgas heeft bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde dan droge lucht.

Ontdek de site met onze artikelen > Sitemap

Waarom dubbel glas kiezen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor dubbel glas. Ten eerste helpt het om energie te besparen en de energierekening te verlagen. Dubbel glas is ook veiliger dan enkel glas, omdat het moeilijker te breken is. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om binnen te komen. Daarnaast vermindert dubbel glas geluidsoverlast en zorgt het voor meer comfort in huis. Ook kan het de waarde van je woning verhogen, omdat het een aantrekkelijk verbeter is voor potentiële kopers. Tot slot is het milieuvriendelijker dan enkel glas, omdat het minder energie vereist om een huis te verwarmen dat is uitgerust met dubbel glas.

Lees ook:  De voordelen van een foto op aluminium

Hoeveel kost dubbel glas?

De prijs van dubbel glas is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het formaat van het raam, de kwaliteit van het materiaal en het type dubbel glas dat je kiest. Over het algemeen is dubbel glas duurder dan enkel glas, maar het kan op de lange termijn geld besparen door lagere energierekeningen. De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van de regio waar je woont en de installateur die je kiest. Het is belangrijk om alle opties af te wegen voordat je een keuze maakt. Kies niet alleen op basis van prijs, maar ook op basis van kwaliteit en duurzaamheid. Het kan de investering waard zijn om te kiezen voor hoogwaardige dubbele beglazing die jaren meegaat en een hogere isolatiewaarde biedt.